Kursusbeskrivelse
Tysk forbindes ofte med et fag, hvor eleverne arbejder med grammatik som et særskilt område. Men forskning peger på, at en isoleret grammatikundervisning uden for konteksten ingen effekt har på elevernes produktive færdigheder. Det er derimod vigtigt, at grammatikundervisningen tager udgangspunkt i den kontekst, man allerede arbejder i – dvs. der skal være en sammenhæng mellem et sprogligt fænomens betydning for kontekstens indhold. Kurset bliver en præsentation af en sådan funktionel grammatikundervisning og giver ideer til, hvorledes man kan arbejde funktionelt med grammatikken.
Kursets 2. del handler om multimodale tekster. Anvendelse af disse er en god måde til at variere sin tyskundervisning med, og det er en genre, eleverne oftest synes om. I præsenteres for en række forskellige multimodale tekster, og hvorledes man på forskellig vis kan arbejde med disse.
Kurset bliver en vekselvirkning mellem oplæg og øvelser, som du kan tage med hjem og bruge i egen undervisning. Vi tager bl.a. udgangspunkt i noget af det materiale, der er udarbejdet af Tyskbanken.dk. Øvelserne kan bruges på 7.-10. klasses niveau, og kursussproget veksler mellem dansk og tysk.
Program
09.00 – 09.30 Morgenkaffe og brød
09.30 – 13.00 Formiddag: Oplæg om funktionel grammatikundervisning. Herefter skal vi afprøve forskellige ideer til, hvordan man kan arbejde funktionelt med grammatikken i tyskundervisningen.
13.00 – 14.00 Frokost på Balle Musik- og Idrætsefterskole
14.00 – 15.45 Præsentation af en række forskellige multimodale tekster og ideer til, hvorledes man på forskellig vis kan arbejde med dem.
15.45 – 16.00 Evaluering
Målet med kurset er at
give dig viden om og inspiration til, hvorledes man kan arbejde med funktionel grammatikundervisning
præsentere dig for forskellige multimodale tekster og give dig ideer til, hvordan man kan arbejde med disse
give dig rum for erfaringsudveksling med andre engagerede tysklærere
Målgruppe
Tysklærere i 7. – 10. klasse fra alle skoleformer.
Kommentarer fra kursister i efteråret 2018:
“Hele kurset har været spændende med et mix af teori og konkrete eksempler, som man nemt kan tage med hjem og bruge.”
“Mange brugbare konkrete eksempler, som kan anvendes i undervisningen. Kursuslederen havde et godt overblik over både sit materiale og tiden.”
Om underviseren:
Anne Nørgaard Revsholm, uddannet folkeskolelærer i 2005, har undervist i tysk i 9.-10. klasse i 12 år, efterskolelærer på Bjergsnæs Efterskole, beskikket censor i skriftlig tysk, masterstuderende (Master i Fremmedsprogspædagogik).
Medstifter af og forfatter på Tyskbanken.dk
Online tilmeldning HER