GRAMMATIK PÅ NYE FLASKER OG BOOST ELEVERNES ORDFORRÅD

nye veje til øget ordforråd og grammatik på nye flasker
Periode 2. - 3. feb. 2021
Sted BALLE Kursus & Læring, 7182 Bredsten, Vejle
Underviser Lærer, Pia Larsen og efterskolelærer, Peter Banke
Pris 2950 kr + moms. Ved tilmelding af 5 lærere fra samme skole betales kun for 4 lærere.
Tilmeldingsfrist Løbende online tilmelding
Medbring Computer eller IPAD

2 i én 

Få grammatik på nye flasker  og  boost elevernes ordforråd 

Hvornår har du som engelsklærer sidst været på kursus sammen med din tyskkollega eller omvendt? Nu er muligheden der for at tage af sted på et udbytterigt fremmedsprogskursus sammen med dine fremmedsprogskolleger og blive klædt på og inspireret til at køre mere fælles didaktisk front på tværs af engelsk- og tyskundervisningen inden for grammatik og ordforrådstilegnelse. 

De to sprogundervisere Peter Banke og Pia Larsen vil i løbet af de to dage inspirere jer og give jer konkret materiale med hjem til, hvordan I med afsæt i chunks kan arbejde med grammatik og ordforrådstilegnelse med afsæt i jeres pensumtekster og emnebaserede undervisning. 

De to undervisere har hver især fokus på deres didaktiske områder, men lader også de to områder og deres tilgange smelte sammen. 

Kursusbeskrivelse for ”Grammatik på nye flasker” primært v/ Peter Banke 

Som underviser kender vi alle de elever, der slår blikket ned, så snart ordet grammatik bliver nævnt. Sådan en elev var jeg selv. En der tydeligt husker grammatikundervisningen fra egen
skoletid, men desværre ikke som den mest inspirerende del af sprogundervisningen. 

Som nyuddannet lærer tog jeg i 2011 et kursus i England, som efterfølgende har ændret min tilgang til, hvordan jeg underviser i grammatik. En tilgang som har fået mængden af elever, der slår blikket ned i mine timer til at blive færre. 

På kurset vil jeg præsentere jer for ideer til, hvordan I som undervisere kan integrere grammatikundervisningen i de tekster, som eleverne alligevel læser som en del af pensum. Jeg vil bl.a. komme med konkrete forslag til, hvordan du kan angribe grammatiske emner som tillægsord/biord, udsagnsordenes bøjninger, ordstilling og lign. i forbindelse med, at eleverne læser en emnetekst. Jeg giver ideer til hvordan man kan arbejde videre med emnet, mens man som lærer stadig har et grammatisk fokus.

Kursusbeskrivelse for ”Boost elevernes ordforråd” primært v/Pia Larsen 

I de 12 år jeg har undervist i sprog på 9.og 10.klassetrin, har jeg erfaret, at en af
elevernes største frustrationer er, at de føler, at de ikke har noget ordforråd til at producere sprog med. Jeg har de sidste par år derfor været meget optaget af, hvordan jeg som underviser kan være med til at booste elevernes ordforråd i den daglige undervisning. Eksplicit arbejde med ord og chunks i undervisningen er vejen frem, hvis vi skal skabe de bedste forudsætninger for vores elevers ordforrådstilegnelse. Hvordan man kan det, når der også skal arbejdes hen imod prøverne, får du redskaber til her på kurset.
På kurset vil jeg starte med et kort teoretisk oplæg, hvor jeg besvarer:
Hvad kendetegner et godt ordforråd?
Hvordan tilegnes ord?
Hvad kendetegner den gode ordforrådsundervisning?
Dernæst skal du i gang med at afprøve ordforrådsaktiviteter i praksis. Først vil vi have fokus på, hvordan web 2.0 programmet Quizlet kan bidrage til den gode ordforrådsundervisning. Bagefter arbejder vi med analoge og elevcentrerede ordforrådsaktiviteter, som viser, hvordan man kreativt, legende og stilladserende kan arbejde med ordforrådstilegnelse og samtidig arbejde hen imod prøverne. 

Målgruppe: 

Engelsk- og tysklærere i 6. – 10. klasse fra alle skoleformer 

UNDERVISER
Peter Banke 

Jeg underviser i engelsk, geografi, fodbold og løb på Brøruphus Efterskole. Min kursusdel tager primært afsæt i praksiserfaring fra egen undervisning, faglige samtaler med kollegaer samt førnævnte kursus i England. 

Pia Larsen 

Underviser på EUD Tradium.

Master i fremmedsprogspædagogik. Jeg underviser i tysk, dansk, idræt og læse- og skriveteknologier. Min kursusdel tager afsæt i egen praksiserfaring, samt viden fra min masteropgave om? Den gode ordforrådsundervisning i teori og praksis?.

TILMELDING 

Angiv ved tilmeldingen om du underviser i engelsk eller tysk/eller begge fag under ’bemærkninger’ 

FORBEREDELSE TIL KURSET
Gå ind på quizlet.com og opret dig som gratis bruger

Overnatning
Der kan tilkøbes overnatning på:

HOTEL BREDEHUS (1 km)
for 600 kr./ enkeltvær. eller 1050 kr./dobbeltvær
www.hotelbredehus.dk

DANHOSTEL SKIBET (5 km)
for 450 kr. enkeltværelse 650 kr. dobbeltværelse eller 850 kr. 3-4 mandsværelse.
www.vejle-danhostel.dk

Ravning B&B (3 km)
for 350 kr. enkeltværelse 450 kr. dobbeltværelse.
http://www.ravningbed.dk

Oplys venligst om du/I ønsker overnatning og angiv det ønskede overnatningssted, når du/I tilmelder jer. 

Søg kompetencefonden om økonomisk støtte til kurset, overnatning og transport. Det er der mange skoler der benytter sig af. Skal søges inden kursusstart.
Læs mere HER

Scroll til toppen